Verloren......... en toch gewonnen

Vandaag wil ik jullie vertellen, hoe het met mij gaat na één jaar AA. Zonder hoogmoed kan ik vandaag in de spiegel kijken en tot mezelf zeggen:

" je bent een alcoholist en zal er altijd eentje blijven. Je kunt tegen deze ziekte enkel iets doen en dat door te als geheelonthouder te leven en dat is goed zo.

"Dus"  zeg ik dan verder, " ga steeds naar de AA vergaderingen. Dat zijn je medicijnen " en dat zeg ik elke morgen " dag per dag" tegen mezelf.

Mijn zuiptijd behoort nu eenmaal tot mijn leven want die 20 jaar kan men zo maar niet uitvegen.

Door alles op één kaart te zetten  heb ik zeer hoog gespeeld en........... verloren. Mijn tegenspeler was dan ook niet de minste het was........... de alcohol.

Udo Jürgens zingt in één van zijn liedjes:

    - en de duiven heeft de "Schnaps" gemaakt om ons te bederven.

De kaart waarop ik gepokerd heb was de " FLES ". De inzet was mijn vrouw en kinderen, mijn moeder ( spijtig genoeg intussen overleden) mijn broer en andere fijne familieleden, mijn gezondheid, mijn leven.

De toekomst zag er donker , nee pikzwart uit. Ik had geen moet meer en zat vol zelfmedelijden. Ik voelde me alleen en kon niet meer. Waarschijnlijk wou ik ook niet meer.

Vandaag kan ik weer met mijn broer en familie praten, problemen oplossen waarvoor ik een jaar geleden nog ging vluchten in de drank en dat enkel door geen alcohol meer te drinken. 

Er is, voor mij,  geen reden meer op te gaan drinken. Maar ik moet verdomt goed oppassen voor  die klein steentjes die me zouden kunnen doen struikelen. 

Ik loop ook niet meer met zo'n opgeheven hoofd, wel opgeheven, maar niet hoger dan dat ik de andere in de ogen kan kijken.

Ook let ik erop om niet van de weg te geraken en zal tweemaal nadenken alvorens een stap verder te zetten en dat bij elke stap - stap per stap.

Ik weet nu ook dat de wereld zich niet veranderd heeft maar dat ik het ben die veranderd is, want ik drink niet meer.

Ik ben een mens zoals al de andere niet meer maar ook niet minder. Ik ben een mens, die  levenslang de " ziekte van het Alcoholisme "  zal hebben .

Het maakt mij zeker niet nutteloos integendeel. Omdat ik mijn zwaktes ken maakt het mij nog sterker.

Door de alcohol weet ik wat lijden is en door AA weet ik wat hoop, liefde en vertrouwen  betekend.

Anoniem -2007.