EEN KATER VERMIJDEN!!!!????

 

De beste manier om een kater te vermijden, is  geen alcohol te drinken. Maar geef toe: wat is een feestje zonder (een beetje) alcohol? Toch kan je een kater ook vermijden als je wél alcohol drinkt, door het juiste drankje eruit te pikken.

Alcohol heeft sowieso een invloed op de lever en de hersenen, welk soort alcohol je ook drinkt. Maar de samenstelling van het drankje beïnvloedt wel hoe snel de alcohol effect heeft én hoe je je de volgende ochtend voelt.

1) Wodka
Wat? Wodka wordt gemaakt van gegiste granen of aardappelen. Daarna wordt het gezuiverd door herhaaldelijke filtering tot het zo zuiver is als mogelijk.
Calorieën? Het drankje bevat geen koolhydraten of suikers, dus er zijn alleen de calorieën van de ethanol (7 per gram). Het is daarmee ook het 'magerste' drankje: één shot (35ml) bevat 72 calorieën.

Voordelen? Het is een van de zuiverste alcoholische dranken omdat de onzuiverheden die ontstaan bij de  gisting eruit gezuiverd worden. Die onzuiverheden spelen een niet onbelangrijke rol bij de vorming                  van een kater.

Nadeel? Wodka laat zich gemakkelijk mengen met vruchtensap of frisdrank, en wordt zo snel naar binnen  gegoten. Het is een van de factoren die leiden tot " binge drinking " of " overmatig zuipen ".
Katerkans? 3/10

2) Whisky

Wat? Alcoholische drank ontstaan uit gegiste granen en gerijpt en eiken vaten . Calorieën? 80 calorieën per shot van 35 ml
Voordelen: whisky bevat ellagzuur, dat de groei van tumoren voorkomt en kankercellen afbreekt zonder de  gezonde cellen te schaden.
Nadelen? De "' whiskygekte " of ongecontroleerd en onvoorspelbaar gedrag. Dat komt doordat whisky 'puur'   wordt gedronken, terwijl dit net het drankje is dat het snelst na consumptie voor een alcoholpiek in             het bloed zorgt (minder dan een uur na het drinken). Om dat te beperken kan je whisky drinken met  een zware, romige substantie als Bailey's of Irish coffee. Door het rijpingsproces bevat whisky ook                meer onzuiverheden, wat de kans op een kater nog vergroot.
Katerkans: 8/10

3) Witte wijn
Wat? De favoriet van veel vrouwen: een glaasje witte wijn. Gemaakt van gegiste druiven, zonder pel of pitten.
Calorieën? 130 calorieën per glas van 175 ml. Hoe zoeter de wijn, hoe meer calorieën.
Voordelen? Druivensap (en dus ook wijn) bevat chemicaliën die slechte cholesterol doet verminderen. 
Nadelen? De sulfieten die de wijn bevat, toegevoegd of natuurlijk ontstaan, zorgen ervoor dat de wijn niet bruin  wordt. Dit is echter wel de belangrijkste oorzaak van een kater na het drinken van witte wijn.

 Sulfieten lokken ook vaak allergische reacties uit en kunnen hoofdpijn of astma verergeren. Tot slot is dit soort wijn echt niet goed voor de tanden.
Katerkans: 6/10

4) Rode wijn

Wat? Net als witte wijn, is rode wijn gemaakt van druivensap al zitten de pellen en pitten er deze keer wel in.

 Het ligt zo'n drie jaar te rijpen, gedurende welke tijd de pigmenten uit de druivenpel het drankje rood  kleuren.
Calorieën? 120 calorieën in een standaardglas.
Voordelen? Rode wijn bevat veel meer antioxidanten dan witte wijn, wat zowel bloedklonters als infecties  tegengaat. Op die manier beschermt het ook tegen hartziektes. Net als witte wijn, verlaagt rode  wijn ook de slechtere cholesterol.
Nadelen? De wijn is gezonder, maar de kater erger omdat rode wijn twee types alcohol bevat (methanol en  ethanol). De lever verteert eerst de ethanol, waardoor de methanol langer in het lichaam blijft en voor

dat ' volgende ochtend-gevoel 'zorgt.
Katerkans: 7/10

5) Bier
Wat?
 Gegiste gerst waar mout is aan toegevoegd voor de smaak. Gist wordt toegevoegd om de granen te   doen gisten in suiker en alcohol.
Calorieën? Het meest calorierijke alcoholische drankje: tussen 170 en 200 calorieën per pint.
Voordelen? Het is wel het minst gevaarlijke van alle alcoholische drankjes, en maakt je het traagst dronken  omdat het een relatief laag alcoholgehalte heeft. Een glas bevat ook een kwart van de aanbevolen

dosis vitamine B9 (de natuurlijke vorm van foliumzuur), wat helpt chemicaliën af te breken die voor   hartaanvallen zorgen.
Nadelen? Bier bevat veel stoffen die het niveau urinezuur doen pieken. Dit kan kristallen vormen in de  gewrichten en tot pijnlijke reuma-aanvallen leiden. Wie meer dan twee biertjes per dag drinkt,                  verdubbelt het risico daarop. Al vanaf één pint per dag, verhoogt de kans op darmkanker met 10% . Twee pintjes per dag doen de kans stijgen met een kwart.

Katerkans? 4/10

6) Cognac
Wat? 
Cognac is een sterke drank, gemaakt uit rode wijn. De beste zijn jarenlang gerijpt in houten  kisten.

Calorieën? 80 in een shot van 35 ml
Voordelen? Het bevat een hoge concentratie aan antioxidanten, die de vrije radicalen helpen opkuisen. Vrije  radicalen zijn stoffen die organen en weefsel beschadigen, en kunnen leiden tot dodelijke ziektes.

1 glas is dan ook het equivalent van het opnemen van de volledige aanbevolen portie Vitamine C.
Nadelen? Cognac kan je ook de ergst hoofdpijn bezorgen van alle alcoholische dranken, op de voet gevolgd door rode wijn, rum, whisky en gin. Dat komt door het hoge alcoholgehalte (40 procent) en door de

onzuiverheden die alle flink gerijpte cognac bevat en die worden gevormd tijdens dat rijpingsproces.
Katerkans? 9/10

7) Champagne
Wat? 
Champagne en alle andere schuimwijn worden gemaakt zoals wijn, maar er wordt meer gist toegevoegd, waardoor het drankje een tweede keer mag gisten in de fles. Dit geeft het bekende sprankelende effect.
Calorieën? 133 voor een glas van 175 ml. Meer dan witte wijn dus, en dat is te danken aan de siroop die  wordt toegevoegd om de drank te voorzien van smaak.
Voordelen: ook schuimwijnen bevatten antioxidanten, die je hersenen kunnen beschermen tegen schade van  een beroerte en tegen neurologische ziektes als Parkinson en Alzheimer.
Nadelen:
 De bubbels zorgen ervoor dat de alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen. In tegenstelling tot wat wordt aangenomen, word je van champagne niet vrolijker.

Alcohol heeft altijd hetzelfde effect op de hersenen: het onderdrukt hersenwerking en  verlicht angst. Je denkt dat je in een goed humeur bent, maar eigenlijk ben je gewoon   ongeremd, wat je veel babbelachtiger en exhibistionistischer  maakt"

Andere tips om een kater te voorkomen:
-    drink niet op een 
lege maag: de alcohol wordt veel sneller in je                     lichaam opgenomen, en heeft dus sneller effect.
-    Alcohol werkt 
dehydraterend. Tussendoor of achteraf water drinken          is aan te raden.  Idealiter drink je voor elk glas alcohol ook een glas            water.
-    Wie rijdt, drinkt beter 
zo weinig mogelijk. Alcohol beïnvloedt wel                degelijk je reactiesnelheid, ook al denk  je zélf dat je nog goed kan              rijden.
-    Hou in het achterhoofd dat drie à vier drankjes per dag                                  het 
aangeraden maximum is.

     Overschrijd je dat, dan loop je meer kans op allerlei ziektes. (edp)

      Bron:HLN-Fit & Gezond