Waarom alcohol drinken?

Leren drinken zoals de volwassenen dat doen wordt aanschouwd als een sociaal leerproces. De kinderen kennen de verschillende alcoholische dranken als ze 12-13 jaar zijn, de kinderen ontdekken de smaak van de alcohol door eens aan het glas van hun ouders te nippen..

Tijdens de puberteit krijgt het drinken van alcohol een gans andere betekenis : het is een mogelijkheid om aan te tonen dat hij/zij bij en groep behoort om het feest te laten beginnen, om zijn onafhankelijkheid op te nemen. De jongeren zoeken ook de sensatie van de dronkenschap de euforie, de ontspanning of ook de opluchting.

Op welke leeftijd begint men te drinken?

Er bestaat werkelijk geen ouderdom om " beginnen te drinken "… Voor het grootst aantal jongeren , maakt alcohol drinken deel uit van het leren van sociale vaardigheden en maakt er dus haast een zaak van die men moet beleven. De eerste contacten met de alcohol gebeuren meestal in de kindertijd en tijdens een door de volwassen gecontroleerde gebeurtenis zoals een feest. 

Als hij ouder wordt zijn het niet meer de ouders maar de vrienden van de jonge die  zijn houding  tegenover de alcohol beïnvloeden.

Als het drinken van een glaasje alcohol bij speciale aangelegenheden geen  gevaar vormt voor de gezondheid van een adolescent,  wordt het echter een gewoonte en/of misbruik van de consumpties kan dit problematisch worden.

.De verkoop van sterke drank zou moeten verboden worden aan jongeren -18 jaar. Er is al een verbod op alcohol te verkopen aan -16 jarigen.

Drinken om de verlegenheid te overwinnen ?

Ik wou weten of er een andere mogelijkheid was om minder verlegen te zijn dan door het drinken van alcohol. Ik kwam tot de vaststelling dat ik interessanter, veel minder verlegen en plezanter was met een paar glaasjes op. De woorden komen zoveel gemakkelijker, het zou goed zijn als dat in normale omstandigheden ook zo was.

Het vervelendste is dat ik niet kan stoppen als ik begin te drinken uit angst om het " magisch " effect te verliezen en de volgende morgen, voel ik me zo schuldig omdat ik besef dat al dat drinken geen enkel probleem oplost. Ik voel dat mijn woorden weer blokkeren en begin angst van de anderen te krijgen. Een echte negatieve spiraal.

Antwoord

Ja, er zijn andere mogelijkheden dan alcohol om zijn verlegenheid te overwinnen of er minder van te lijden.  Maar de meeste van deze middelen hangen af van de tijd, het werk en zichzelf.... De alcohol is een snellere oplossing .....maar tegen welke prijs? Deze van je gezondheid? Van een negatief zelfbeeld en een hoop schuldgevoelens?

Beseft je wel goed dat de alcohol geen oplossing is voor je probleem en dat hij je er een hoop andere kan bezorgen. De alcohol veranderd je en door hem durft je te spreken en zelf te lachen en te laten lachen.... Maar terzelfder tijd is het moeilijk om je grenzen te stellen uit angst om deze magische kant te verliezen .. en de volgende morgen voel je je niet goed, zonder rekening te houden dat je niet, zonder je gezondheid te schade, telkens je niet durft te praten, iets te ondernemen, je op je gemak voelen alcohol gaat gebruiken.... Maar ik begrijp dat het een afdoend middel is omdat men onmiddellijk het effect voelt.... en als er consequenties zijn deze toch pas later optreden!

Dus wat te doen? Eerst en vooral leest informatie die over het behandelen gaat om het terugkrijgen van zelfvertrouwen. Je voelt je niet zelfzeker, je verlegenheid beneemt alles van je. Natuurlijk heb je kwaliteiten, en het is van deze dat je naar andere kwaliteiten moet gaan. Het is met een positief beeld van jezelf, met achting voor jezelf en van het vertrouwen in jezelf dat je naar de anderen kan gaan… wetend dat jij ook fouten hebt. Maar als jij slechts de gebreken ziet, als jij jezelf verlamd om slechts te zien wat het probleem vormt, zal dat je niet  helpen

Wat doen? Er bestaan boeken die het thema behandelen en praktische trucjes voorstellen. Het is eveneens mogelijk om zich op bepaalde situaties „voor te bereiden“ om niet onverwachts   genomen te worden en zijn middelen te verliezen: bijvoorbeeld wat antwoorden indien iemand e me dit of dat vraagt ? Waarom zich niet voorstellen om  theater lessen of improvisatie te volgen om zich te oefenen tegen zulke situaties in „een beschermde“ context?

Het is een langdurig werk dat veel energie, tijd en  geduld vraagt. Het loont de moeite om naar een duurzamer en minder gevaarlijker oplossingen voor jouw gezondheid te zoeken dan om te drinken om jouw verlegenheid te overwinnen.

Drinken als tijdverdrijf...........

Ik zou wel eens willen weten of men door zich het ganse weekend te bedrinken of joints te roken of iets anders te spuiten of te snuiven zoals bij mijn vrienden normaal is, maar als men het doet het dan ook  uit verveling zijn kan omdat er in de wijk totaal niets te beleven valt. Dat heeft ons al heel wat problemen bezorgt, vechten, justitie, school, maar we zijn er tot nu toe altijd goed uitgekomen;

Antwoord

Normaal!! om regelmatig  alcohol te drinken en joints te roken om zich niet te vervelen? Ik laat het aan jezelf over om hierop te antwoorden. Je schrijft dat jullie gedragingen jullie al problemen hebben bezorgt ( geweld, justitie...) maar dat alles goed is afgelopen.

Denk jij dat alles op het einde goed afloopt? Je leven is geen film die eindigt met een " Happy End " De zaken zouden ook wel eens slecht kunnen aflopen voor jou, voor de vrienden.... Als men dan echt niets anders te doen heeft, moet men dan zo nodig onnozele streken gaan uithalen?

Eerlijk gezegd denk ik dat  als je andere zaken wilt gaan doen je eerst al moet gaan nadenken om ideeën op te doen., ze realiseren......en dat vraagt uiteraard meer energie en moed dan al drinkend of rokend ergens rond te slenteren.

Wat is er dan normaal in het leven? Zegt jij het nu maar!

Drinken om zijn zorgen te vergeten..........

Ik ben 15 jaar. een keer of twee per week ga ik uit met de vrienden en drink ik veel alcohol en dat laat me toe om mijn zorgen te vergeten. Ik voel me veel vrijer dank zij de alcohol. Ik heb al op verschillende momenten willen stoppen, maar het lukt me niet. Ik zou willen weten of dit gevaarlijk voor mij kan zijn? Als ik dan zat ben begin ik ook nog joints te roken terwijl ik in het dagelijks leven helemaal niet rook

Antwoord

Ja, het is gevaarlijk voor je om alcohol te drinken en nog meer als jij het in grote hoeveelheden drinkt om jouw zorgen  te vergeten… Oprecht, je situatie is verontrustend en jij hebt gelijk om je vragen te stellen.

De alcohol is een gevaarlijke stof, zij kan schade aan praktisch alle organen van jouw lichaam  veroorzaken en men moet weten dat op 15 jaar, je organisme nog niet zijn volle ontwikkeling heeft bereikt en dat jouw lichaam niet klaar is om de alcohol te verwerken en nog minder in grote hoeveelheid. Jouw lever heeft is niet volgroeid en de risico's op gezondheidsproblemen zijn veel sneller en daarom veel groter dan voor een volwassene.

Het is  omwille van deze reden dat de verkoop en de overhandiging van alcohol aan minderjarigen van minder dan 16 jaar verboden zijn.

Dat voor jouw gezondheid.

Vervolgens spreekt jij over jouw zorgen en die zeggen, dat de alcohol je een vlucht… aanbiedt. Het is aanvankelijk  zeker waar, maar jouw zorgen zijn de volgende dag weer daar… en misschien zelfs dat er nog bijkomen Bijvoorbeeld  jij rookt wanneer jij drink, jij keurt een gevaarlijk gedrag goed terwijl je niet nuchter bent

Zijn er geen andere middelen om je te ontspannen  om alzo je zorgen te vergeten en het hoofd te bieden? De alcohol lost niets op en op middellange termijn heeft hij zelfs gevolgen. Dat wil zeggen dat jij drink om je  beter te voelen en het kortstondige gevolg van dronken te zijn is dat de alcohol  de negatieve gevoelens versterkt.

Stoppen… ik geloof dat dit een goede beslissing is, maar hoe doe ik het?

Eerst en vooral kun je je laten helpen er is hulp.

Jij zal adressen over hulp voor alcoholisme en of andere drugs vinden in het tel. boek. Als jij erover wil spreken met iemand, kan dat.

Anoniem op het tel nr van de Anonieme Alcoholisten : 03 239 14 15 - 24u op 24u

Als je wilt stoppen zal je in het AA programma zeker andere middelen vinden om je zorgen het hoofd te bieden.