Wat  is  alcoholmisbruik?

 

We   spreken van alcoholmisbruik wanneer iemand meer dan een normale hoeveelheid  alcoholische drank tot zich neemt.

Maximaal twee tot drie  alcoholconsumpties per  dag valt binnen de normale waarden, maar drink je  per dag meer consumpties, of drink je een keer per week een grotere  hoeveelheid, dan kun je spreken van alcoholmisbruik.

Ondernemers en mensen die zelfstandig werken, maar ook mensen die  werken in de  media, of advocaten, artsen, accountants, politici en  rechters hebben met dit probleem te maken. Veelal mensen die voor zichzelf de lat hoog leggen.  

Wanneer de grens van alcoholgebruik verschuift naar misbruik, ligt een drankverslaving  op de loer.

 

 Alcoholverslaving kan snel volwassen vormen  aannemen en ontwikkelt  zich op drie fronten:

  1. Psychisch  => je ontwikkelt een onweerstaanbare behoefte aan alcohol.

  2. Lichamelijk => je  ontwikkelt een steeds hogere tolerantie ten aanzien  van   alcohol.

  3. Sociaal => je gaat  anders functioneren op werk en in vrije  tijd.

 

Alcoholverslaving  brengt  grote schadelijke gevolgen met zich mee op psychisch, lichamelijk  en sociaal  vlak van de gebruiker, maar ook van zijn of haar omgeving.

Omdat   je zelfkritiek verdwijnt, zul je vrijwel altijd je alcoholverslaving  ontkennen. 

Je denkt lange tijd dat je het drinkgedrag onder controle hebt,  zelfs al wijst  de praktijk anders uit. Angst, neerslachtige stemmingen,  burn-out verschijnselen  en verwardheid zijn symptomen die vaak gepaard  gaan met alcoholverslaving.

Wanneer je veel alcohol drinkt, ontwikkel je een steeds grotere tolerantie ten aanzien  van alcohol. Hierdoor heb je grotere hoeveelheden drank nodig om  in de roes te  raken.

Ontwenningsverschijnselen als misselijkheid,  transpireren, slecht slapen  en een angstig en gespannen gevoel treden  steeds vaker op wanneer je geen  alcohol nuttigt. Om deze verschijnselen  kwijt te raken, drink je opnieuw alcohol  en zo vind je jezelf terug:  je belandt in de vicieuze cirkel van een verslaving.

Door je alcoholverslaving functioneer je niet meer zoals je zou moeten.

Je alcoholgebruik is verschoven van bijzaak naar hoofdzaak in je leven. Dat  in  stand te houden, kost tijd en energie die je niet meer in je werk of  sociale  omgeving kunt steken.

 Afspraken kom je niet na, je uiterlijk  verslonst, doelen  worden niet bereikt en je gevoel van eenzaamheid wordt vergroot omdat je druk  bent met het verbergen en ontkennen van je  verslaving.

Uiteindelijk word je in  een neerwaartse spiraal meegetrokken  die uitmondt in een totaal gebrek aan  initiatief.

Bij de AA kan men over alles praten. Stilstaan bij wie je bent,  het bespreekbaar maken van de oorzaken van  je alcoholverslaving en het onderzoeken naar mogelijkheden en kansen voor de  toekomst, geeft verlichting en verhoogt  daarmee de kwaliteit van je leven.

Het doel is dan ook om terug een zelfstandig en evenwichtig leven te  leiden zonder alcohol.

Jean - AA groep Gruitrode