Trend bij Amerikaanse tieners: dronken worden door handgel

 

Zes Amerikaanse tieners werden in Californië in het ziekenhuis opgenomen nadat ze desinfecterende handgel hadden gedronken in de hoop zo dronken te worden. Artsen waarschuwen ouders nu voor deze gevaarlijke nieuwe trend.

Dokter Bill Mallon, die op de spoeddienst van USC Medical Center in Los Angeles County werkt: "Ik heb al te veel jongeren gezien die in het ziekenhuis moesten opgenomen worden met een alcoholvergiftiging nadat ze handgel gedronken hadden. Het lijkt niet erg aantrekkelijk. Maar het is verboden voor Amerikaanse tieners om alcohol te kopen of te drinken, dit maakt ze erg creatief."

Shotjes
Deze ontsmettende gels bestaan voor 62 procent uit ethyl alcohol. Online zijn er heel wat instructies te vinden over hoe dit te distilleren. Daarnaast zijn ze goedkoop en makkelijk te verkrijgen voor tieners. Eens dit gedistilleerd is, kun je het vergelijken met een short sterke drank.

Andere middeltjes
Directeur van toxicologisch bureau in L.A. Cyrus Rangan: "Je moet er maar een paar slokken van nemen en je bent dronken." Dit is volgens artsen niet het eerste product dat je in de supermarkt kunt krijgen dat door jongeren gebruikt wordt om snel in een roes te raken. Heel wat jongeren dronken in het verleden al mondspoelmiddel, hoestsiroop en vanille-extract. Dokters raden daarom ouders aan hun voorraad van dit soort gels in de gaten te houden.