Wat de “Bodem van de Put “ betekent voor een alcoholist.

Voor mensen met de ziekte van alcoholisme, lijkt het een bijna universele waarheid te zijn dat, voordat dingen beter kunnen worden, ze erger moeten worden. Soms moeten ze veel slechter worden.

Ze noemen het  de "bodem raken". De bodem is de plaats die een alcoholist moet bereiken voordat hij eindelijk klaar is om toe te geven dat hij een probleem heeft en om hulp vraagt.

Immers, voor de echte alcoholist, lijkt het hem (of haar) niet dat hij een probleem heeft. Hij heeft gewoon een goede tijd. Als iedereen gewoon van zijn rug zou gaan, zou alles in orde zijn. Hij heeft een ziekte, maar hij lijkt zeker niet één en het laatste dat hem ooit zou overkomen, is dat hij hulp nodig heeft.

Omdat alcoholisme een progressieve ziekte is, komt er een moment waarop zelfs de meest toegewijde dronkaard beslist dat er mogelijk een probleem is. Alcoholisme blijft niet op één plek. Het raakt een bepaalde fase niet en vlakt dan af. Het blijft zich verdiepen en beïnvloedt hem fysiek, mentaal, moreel en spiritueel. Op al die niveaus wordt hij steeds erger tot hij uiteindelijk de bodem raakt.

Waar is de “ Bodem? Niemand weet het echt.

Voor sommigen kan het krijgen van die eerste drinks zijn waar het keerpunt komt. Opgesloten raken, zelfs voor een paar uur, en geconfronteerd met de publieke vernedering van een rechtbankdatum is voor sommigen het enige signaal dat ze nodig hebben dat ze een probleem hebben.

Voor anderen hebben 10 dronken rij arrestaties echter geen enkel effect. Rijden zonder rijbewijs en frequente bezoeken aan de plaatselijke gevangenis doen ze helemaal niet. Alcoholisten hebben rijbewijzen, banen, carrières, vriendinnen, vrouwen, familie en kinderen verloren en zijn blijven ontkennen dat ze een drankprobleem hebben.

Het was altijd de schuld van iemand anders. Zijn vrouw begreep hem gewoon niet. De enige reden dat hij die PV. kreeg, was omdat hij in een rood voertuig reed en agenten uitkijken naar rode voertuigen. Hij zou niet alle problemen hebben die hij heeft als het niet voor die kwade vrouw was. Zijn baas was een echte pijn om het toch te verdragen. Zijn carrière als professional ging nergens snel en hij vindt het leuk om naast gebruikte auto’s te verkopen , ook meer mensen te ontmoeten.

Sommige alcoholisten gaan nog vele jaren door en negeren hun neerwaartse spiraal in sociale, economische en morele achteruitgang. Maar elke alcoholist heeft een "bodem" om te slaan. Een plek waar zelfs de hardste van de hardcore drinkers eindelijk toegeven dat hun leven onhandelbaar is geworden.


Lijkt de bodem u vertrouwd?

 Als dit bekend voorkomt, zijn er een paar vragen die je misschien zou willen stellen over je eigen gebruik van alcohol. Het hoeft niet erger te worden voordat je hulp kunt vinden om je leven weer op het goede spoor te zetten. Zodra je die stap hebt gezet, zullen de dingen beginnen op te kijken.