Donkere drankjes bezorgen je een ergere kater dan alcohol met een lichte kleur.

Wetenschappers ontdekten namelijk dat je meer hoofdpijn krijgt van te veel whisky dan van wodka.

Bourbon en wodka
De onderzoekers testten 95 mannen en vrouwen. Ze dronken bourbon, Amerikaanse whisky, of wodka om even dronken te worden. De volgende ochtend testten de wetenschappers hun reactietijd en gevoelens na het drinken van beide type dranken. Sommige deelnemers kregen een niet-alcoholisch placebo. Daaruit bleek dat hoewel de alcohol zelf in het drankje je een kater geeft, dat toonde de vergelijking met het placebo aan, mensen die bourbon dronken zich nog zieker voelden dan degenen die wodka namen.

Bijproducten

Uit het onderzoek blijkt dat donkere drankjes meer chemische bijproducten bevatten dat lichte drankjes.

Bourbon heeft 37 keer meer chemische stoffen dan wodka, waaronder olie en tannine.

Deze schadelijke bijproducten zijn deels de oorzaak waarom je je ziek voelt na een avondje doorzakken. Professor Damaris Rohsenow: "Terwijl alcohol alleen genoeg is om je de volgende dag ziek te doen voelen, verergeren deze natuurlijke toxische ingrediënten het slechte gevoel omdat je lichaam ertegen reageert."

Concentratie
Wel bleek dat hoewel je je minder slecht na een avondje wodka voelt, je wel even slecht presteert op het werk, onafhankelijk van de kleur van het drankje. Professor Rohsenow: "Mensen die doorzakten met een donker drankje voelden zich zieker de volgende dag, maar wanneer de proefpersonen zich moesten concentreren of een snelle beslissing maken, brachten degenen die bourbon dronken het er niet slechter van af dan degenen die wodka namen." (ep)