Mythes & Feiten 

 

Een deel van algemeen aangenomen mythen over alcohol, door wetenschappelijke opzoekingen en statistieken  de wereld uit helpen.

Mythe 1Alcohol vernietigd de hersencellen

FeitEen gematigd alcoholgebruik vernietigd geen hersencellen. In feite wordt het meestal geassocieerd met een  verbeterend werkende (mentale) functie.

Mythe 2Witte wijn is een goede keuze voor mensen die een lichte drank met weinig alcohol willen.

FeitEén glas wijn, wit of rood, één fles bier of  één whisky of één ander geestrijke drank, allen hebben ze het zelfde alcoholgehalte als het tenminste uit het daarvoor voorziene glas word gedronken. Ze geven ook het zelfde resultaat bij een ademtest. 

Mythe 3Een " Bierbuik "  krijg je van het drinken.

FeitEen " Bierbuik " is de oorzaak van teveel te eten. Geen bier of ander alcoholische drank is daarvoor nodig.

Mythe 4Als men steeds hetzelfde blijft drinken is men niet zo snel dronken. Het mengen van bier, wijn, en andere geestrijke drank zorgt ervoor dat men vlugger dronken is

FeitHet alcoholgehalte in het bloed is wat beslist of je dronken of nuchter bent. zie feit 2. Alcohol is alcohol eneen drank is een drank.

Mythe 5          Koffie drinken help om te ontnuchteren.

FeitAllen de tijd kan ervoor zorgen dat iemand nuchter wordt, niet zwarte koffie, een koude douche, oefeningenof andere remedies. Alcohol verlaat het lichaam van iedereen met een constante afbraak van .015% alcohol bloedgehalte per uur. Dus, iemand met een bloedgehalte van .015 zal in één uur volledig nuchter zijn terwijl iemand met tien keer zoveel (.15) tien uren zal nodig hebben om volledig nuchter te zijn. 

Mythe 6Iemand die lang genoeg drink zal een alcoholist worden. 

FeitEr is simpelweg geen enkele wetenschappelijke basis voor deze interpretatie, die waarschijnlijk zijn origine heeft gekregen in de ideologie van een of andere gematigdheid- of geheelonthoudersbond.

Mythe 7Van alcohol drinken wordt men dik.

FeitDit is een zeer geloofde mythe, zelfs onder Medische beroepsmensen, want alcohol heeft caloriewaarden.          Intensief onderzoek over de gans wereld heeft tot het besluit geleid dat het drinken van alcohol er niet voor          zorgt dat er een gewicht toename bij mannen en wordt dikwijls geassocieerd bij met een licht gewicht verlies         bij vrouwen.

Mythe 8Alcohol stopt de groei van kinderen en vertraagt hun ontwikkeling.

FeitWetenschappelijk medisch onderzoek steunt deze mening niet. Dit is ook weer zo een slogan van de één of andere gematigdheid- of geheelonthoudersbond.

Mythe 9"Binge" drinken is een epidemisch probleem in Hogere scholen.

FeitBinge drinken is klinisch en gewoon gezien als een  periode van  buitengewoon vel drinken en dit gedurende en paar dagen waarin de drinker meerdere keren totaal " flipt". Weinig Uni. studenten begeven zich aan zulk een activiteit. Alhoewel, een deel van hen toch minstens vier glazen per dag drinken ( of vijf voor de mannen). Niettegenstaande veel van deze jonge mensen misschien nooit dronken worden worden ze toch gebrandmerkt als " Binge drinkers " door sommige onderzoekers.In de praktijk stellen we vast dat het " Binge drinken " sterk verminderd. In werkelijkheid is het zo dat het drinken onder de studenten verminderd en dit telt ook voor de stevige drinkers onder hen.

Mythe 10Mannen en vrouwen met hetzelfde gewicht kunnen evenveel drinken.

FeitVrouwen zijn sneller onder invloed omdat ze een lichtjes hoger vetgehalte en een magerder spierweefsel  hebben, waarbij alcohol gemakkelijker in hun minder percentage aan lichaamswater wordt geconcentreerd. Zij hebben ook minder van het enzym (dehydrogenase) dat alcohol opsplitst. Ook de hormonale veranderingen tijdens hun menstruele cyclus kan de alcoholabsorptie  één  graden beïnvloeden.
 Mythe 11 Eén enkele slok alcohol kan er voor zorgen dat het kind van een  zwangere vrouw het" Foetaal Alcohol Syndroom ( FAS) krijgt. 

Feit  Uitgebreid medische onderzoek bij honderdduizenden vrouwen van rond de wereld slaagt er niet in om  wetenschappelijk bewijsmateriaal te vinden dat het drinken van veel minder een slokje van alcohol door een      aanstaande moeder " foetaal alcoholsyndroom " kan veroorzaken. Natuurlijk, zou de veiligste keuze  tijdens        de periode van zwangerschap zich onthouden moeten zijn. 

Mythe 12Mensen die géén alcohol drinken zijn volledig " alcohol vrij ". 

FeitGedurende 24u produceert ieder menselijk lichaam alcohol en dit elke dag vanaf de geboorte tot de dood. Daarom is er altijd alcohol in ons lichaam.

Mythe 13Alcohol reclame verhoogt het drankgebruik. 

FeitHonderden wetenschappelijke studies over de ganse wereld hebben duidelijk aangetoond dat alcohol reclame          niet leid tot een stijging van het drankgebruik of drankproblemen.

Mythe 14In flessen " Tequila " zit een worm. 

FeitEr zit geen worm in " Tequila ". Het is " Mescal "  een geestrijke drank gemaakt van een andere plant. En het is geen " worm " maar een vlinderrups " Hipopta Agavis " die men " Gurano " noemt.

Mythe 15Mensen die hevig kunnen drinken zijn te benijden. 

FeitMensen die stevig kunnen drinken zonder dronken te worden hebben waarschijnlijk een verdraagzaamheids graad ontwikkeld voor alcohol wat ook een indicatie is voor afhankelijkheid.

Mythe 16Er zouden vele levens gered worden als niemand nog alcohol dronk..

FeitSommige levens zouden gered worden van ongevallen die nu veroorzaakt worden door dronken rijden en van gezondheidsproblemen, oorzaak de alcohol. Alhoewel, vele ander levens zouden verloren gaan door een stijging van coronaire hartziektes.13 Studies hebben uitgewezen dat alleen al in de USA, 135.884 levens zouden verloren door hartziekten en dit wegens geheelonthouding.

Mythe 17Dronkenschap en alcoholisme zijn hetzelfde.

 FeitVeel niet alcoholisten komen per gelegenheid wel eens onder invloed of dronken. Als deze niet verslaafd zijn aan alcohol zijn het geen alcoholisten. Het is zeker dat onder invloed zijn nooit veilig is en best vermeden wordt. Het is beter niet te drinken of wel  héél gematigd.Terwijl het zeer matig gebruik van alcohol geassocieerd wordt met een betere gezondheid, het misbruik van alcohol geassocieerd is veel ongewenste gezondheids problemen.

Mythe 18Alcohol is de oorzaak van het alcoholisme 

Feit "Alcohol is niet meer de oorzaal van alcoholisme dan suiker de oorzaak is van diabetes." Als alcohol de oorzaak zou zijn van alcoholisme zouden alle drinkers alcoholisten zijn. Binnen de AA ( Anonieme Alcoholisten ) wordt algemeen aangenomen dat men als alcoholist geboren wordt   en dat de alcohol niet de oorzaak is dat ze alcoholist geworden zijn. Zij beweren dat vele mensen geboren worden en sterven als alcoholist zonder ooit een druppel gedronken te hebben.Natuurlijk kan een mens geen drinkende alcoholist zijn zonder alcohol.

Mythe 19Als er minder alcohol te krijgen was zouden er minder alcoholisten zijn. 

FeitDit is een idee dat tijdens de " drooglegging " in de USA en in een aantal andere landen getest werd.          Er is geen associatie tussen de beschikbaarheid van alcohol en alcoholisme.

Mythe 20Het studenten leven, UNI en Hogere scholen, zet geheelonthouders toch aan tot het drinken van alcohol. 

FeitVolgens de meeste statistieken hebben de meeste studenten al een drinkers ervaring als ze aan hun hogere studies beginnen en de hoeveelheid drinkers neemt haast niet toe.