Erectieproblemen

 

 Alcohol lijkt de grote boosdoener, zo blijkt uit Brits onderzoek. 

De helft van alle mannen kampt tijdens zijn leven al eens met impotentie problemen.  

Over het onderwerp bestaan nog veel taboes. Het onderzoek onder 4500 mannen toont aan dat veel mannen in stilte lijden, met verwoestende gevolgen voor hun gevoel van eigenwaarde en relaties. Zo geloven ook vrouwen dat de partner haar niet meer aantrekkelijk vindt. 

 

Nuchter

19 procent van de ondervraagden heeft moeite om ook op een  nuchtere avond te vrijen. 31 procent ondervindt problemen na een dronken avondje uit. 68 procent kampt regelmatig met vroegtijdige zaadlozing. 

Schaamte

De seksuele problemen knagen aan het mannelijk zelfvertrouwen. Tweederde van de getrouwde heren weigeren de kwestie te bespreken met de arts. 1 op de 8 is zo beschaamd dat hij er met niemand over zou praten. 

"Stigma, schaamte, bang voor de reactie van de partner, zelfs ontkenning, zijn belangrijke redenen om het niet te vertellen", vertelt de Britse seksuoloog Colm O'Mahony.

"Velen lijden in stilte, in de overtuiging dat het probleem van voorbijgaande aard is en dat er geen hulp beschikbaar is. Door het op te lossen, is de verandering in de houding van de man nochtans drastisch.

 De vrouw heeft haar vrolijke, vriendelijke man terug in plaats van een stugge, chagrijnige kerel". 

Leeftijd

Seksuele problemen komen het meest voor bij oudere mannen. Oorzaken zijn ondermeer overgewicht, roken, alcohol, stress, medicijnen en de hardere slagaders. Vroegtijdige ejaculatie treft meer jongere mannen. Stress maakt het probleem nog erger.