Met AA- moeheid bedoel ik geen lichamelijke moeheid, maar een psychische of geestelijke moeheid t.o.v. AA.

Geen zin meer hebben om naar de wekelijkse vergaderingen te komen en geen interesse meer in de vrienden. Kortom men verveelt er zich en bedenkt ook allerlei excuses om zich afzijdig te houden. Deze moeheid maken de meeste onder ons wel eens mee en het is dan ook van belang om ze tijdig te herkennen en er over te spreken.

Wat is de oorzaak? Wat kan ik eraan doen om weer gemotiveerd te raken in het programma en om weer het gevoel te hebben van ‘hier ben ik thuis’.

We weten allen of weten het niet, dat wanneer we de kick voor AA niet meer voelen en vergaderingen en contacten gaan verwaarlozen, de drankduivel niet veraf is. Ik kan erover meespreken en ook anderen onder ons. 

De meeste alcoholisten hebben kicks of noem het spanningen of uitdagingen nodig in hun leven. Ook al zijn we nuchter, die drang naar spanning blijft toch in een zekere mate aanwezig in ons. Door het volgen van het programma kunnen we deze drang leren beheersen, net zoals de obsessie naar alcohol.

 Maar een ding is zeker, om die constante beheersing te verwerven moeten we dagelijks oefenen door te leven zoals AA het ons zegt. Vitaminen moeten we opdoen tijdens de vergaderingen en contacten met onze vrienden. Doen we dit en zetten we ons in voor AA dan is het gevaar van AA- moeheid niet groot.

 Ik denk dat er twee soorten groepen zijn waar AA- moeheid zich uit.

Een eerste groep personen zijn diegenen die ondanks hun nuchterheid, hun familiale, financiële of maatschappelijke toestand niet zien verbeteren. Misschien voelen zij zich nu nog ongelukkiger dan tevoren. Met alcohol was je even van de wereld af !

Maar toch moeten we beseffen dat we met een helder hoofd de dingen beter aankunnen. Een vriendin van mij zei ooit:’ voor ieder probleem is er een oplossing en na regen komt zonneschijn’ en ik heb dit al meerdere keren ervaren.

 Een tweede groep personen waar AA- moeheid zich manifesteert zijn diegenen die al jaren nuchter zijn. Zij hebben alles al meegemaakt, vinden hun nieuw verworven geluk normaal en waarderen het niet meer. Zij vervelen zich in AA en houden de vergaderingen of taken soms voor bekeken. Ook bij deze personen, die soms al jaren nuchter zijn, is er gevaar voor hervallen.

De boodschap is dus: we moeten ons iedere dag trainen en inspannen. Op de eerste plaats voor onszelf en ook voor de anderen in de groepen in AA. Want ook een van onze uitdrukkingen is:’ je behoudt wat je hebt door het weg te geven’. En dan heb ik het op de eerste plaats over onze nuchterheid in al zijn facetten.

Er is zoveel te doen in AA om zich verbonden te voelen en verveling en moeheid tegen te gaan. Denk maar aan lokaal klaar maken of opruimen, bezinningsweekenden, provinciedag, landdag en  een taak in de diensten.

 Maar de tragiek van onze ziekte, het alcoholisme, is dat ik altijd geloof dat alles wat verteld wordt heel juist is voor de anderen, maar niet voor mezelf. En wie zegt het! Hier zie je weer dat nederigheid ook weer een belangrijke rol speelt.

 Anoniem  -  AA  Gruitrode