ALCOHOL EN JONGEREN - DE RISICO'S


 

Alcohol is voor veel jongeren de eerste keuze van drugs. In feite, gebruiken jongeren (tieners) vaker en intensiever alcohol dan alle andere illegale drugscombinaties. Hoewel de meeste kinderen, volgens mij,  onder de leeftijd van 16 nog niet begonnen zouden mogen zijn met het drinken van alcohol, is de vroege adolescentie een tijd van speciale risico's en om te beginnen met alcohol te experimenteren. 

Terwijl sommige ouders zich opgelucht kunnen voelen dat hun tiener „slechts“ drinkt, is het belangrijk om hen, de ouders en de jongeren, eraan te herinneren dat de alcohol een krachtige, stemming veranderende drug is. 

Alcohol beïnvloedt niet alleen de geest en het lichaam op vaak onvoorspelbare manieren, maar jongeren  houden daar geen rekening mee en denken dat ze wijselijk om gaan met alcohol.

 Dientengevolge:

  • de met alcoholbetrekking hebbende verkeersongevallen zijn een belangrijke doodsoorzaak onder jongeren. Het gebruik van de alcohol wordt ook verbonden met sterfgevallen van jongeren door verdrinking, zelfmoord, en moord. 
  • jongeren die alcohol gebruiken zullen eerder op vroegere leeftijden seksueel actief worden, vaker seksuele betrekkingen hebben, en onbeschermd seks hebben dan jongeren die niet drinken. 
  • De jongeren die drinken zullen eerder dan anderen slachtoffers worden van hevige misdaad, met inbegrip van verkrachting en diefstal. 
  • jongeren die drinken zullen eerder problemen met schoolwerk en schoolgedrag hebben. 
  • iemand die begint te drinkend als jonge tiener zal vier keer eerder alcoholafhankelijkheid ontwikkelen dan iemand die wacht tot hij volwassen is om alcohol te gebruiken.

De boodschap is klaar en duidelijk: alcohol drinken is zeer risicovolle onderneming voor jonge mensen.

En hoe langer jongeren alcoholgebruik uitstellen, hoe groter de kans is dat zij geen alcoholproblemen of daaraan gekoppelde problemen zullen kennen.

Daarom is het zo belangrijk dat de ouders hun kinderen helpen om geen alcohol te drinken. 

Jongeren met een drankprobleem zijn welkom bij de " Anonieme Alcoholisten ". Zij worden er opgevangen en gesteund als geen ander wan hij/zij die

vandaag lid wordt zou mijn kind of kleinkind kunnen zijn.