Alcohol wat is het?

 

De scheikundige naam alcohol van is ethanol. Dit is een kleurloze en reukloze stof die ontstaat uit gisting van granen en vruchten. De alcohol die mensen drinken is altijd verdund, want pure alcohol is dodelijk. Het percentage alcohol in verschillende dranken verschilt sterk. In pils en witbier zit ongeveer 5% alcohol. In wijn zit gemiddeld 12% en in gedistilleerd, zoals jenever, rum, whisky zit 35 tot 40% alcohol. Volgens de wet is elke drank met meer dan 0,5% alcohol een alcoholhoudende drank. Bij likeur loopt het alcoholpercentage zelfs op tot 40%.

De laatste jaren zijn allerlei nieuwe, trendy drankjes te koop die vooral bij jongeren populair zijn voorbeelden hiervan zijn mix drankjes (frisdrank met sterke drank, zoals Breezers) en Shooters (sterke drank in een klein flesje, reageerbuisje of capsule). Mix drankjes bevatten 5% alcohol en shooters gemiddeld 20%. 


Standaardglas

Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Dit betekent dat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol bevatten (circa 10 gram). Het drinken van een standaardglas alcohol leidt bij mannen tot een alcoholpromillage van gemiddeld 0,2 en bij vrouwen tot 0,3.

Van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft bijna 85% ooit alcohol gedronken en drinkt bijna 60% daarvan regelmatig alcohol.

Verantwoord alcoholgebruik

Volwassenen wordt aangeraden niet meer dan één à twee standaardglazen per dag te drinken. Om te voorkomen dat het drinken een gewoonte wordt, is het verstandig zeker twee dagen per week niet te drinken.
Voor jongeren gelden andere richtlijnen. Omdat het lichaam (en de hersenen) nog in de groei is, kan alcohol extra schadelijk zijn. Het advies is dan ook altijd om te wachten tot je minstens 16 jaar bent, maar nog beter is het om niet te drinken tot je 18e.
 

Wat zijn de werkingen?

Alcohol wordt via de slokdarm, maag en dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of tien de hersenen. Vanaf dat moment kan een persoon zich onder invloed voelen. Alcohol wordt afgebroken door de lever. Gemiddeld doet de lever er 1 tot 1½ uur over om 1 glas alcohol af te breken. 

Het effect van alcohol hangt af van de hoeveelheid die genuttigd wordt:

1-3 glazen: ontspannen - ontremd - vrolijk

De polsslag en ademhaling versnellen. Iemand krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en iemand voelt hierdoor minder pijn. De eetlust neemt toe en iemand moet vaker naar de wc. De remmingen nemen af, waardoor iemand vrolijker en spraakzamer wordt.

3-7 glazen: aangeschoten

De stemming en gedrag veranderen duidelijk. Risico's worden minder goed ingeschat. Het geheugen wordt aangetast en de reactiesnelheid en het coördinatievermogen vermindert. Er is sprake van tunneleffect waardoor iemand links en rechts van zich steeds minder ziet.

7-15 glazen: dronken

Alle eerder genoemde effecten worden sterker. Men kan zich overdreven emotioneel gedragen, zelfkritiek verdwijnt. Het gezicht wordt rood, zwelt op en de pupillen vergroten. Iemand kan misselijk worden en braken. De bewegingen en coördinatie raken ernstig verstoord waardoor iemand gaat zwalken. Omdat alcohol pijn verdooft, kan iemand zich onopgemerkt flink bezeren.

15-20 glazen: laveloos

De zintuigen zijn verdoofd en iemand raakt in de war en is afwezig. Ook is er een kans dat iemand een ‘black out’ krijgt, dit is een tijdelijk geheugenverlies.

meer dan 20 glazen: out

De ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat iemand in coma kan raken. Dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Voor jongeren geldt dat zij al bij 10 glazen out kunnen gaan, we spreken dan over een alcoholvergiftiging.

Een kater

Als iemand teveel gedronken heeft, kan hij of zij een flinke kater krijgen. Alcohol droogt het lichaam uit waardoor een vochttekort ontstaat in de hersenen, wat de veroorzaker is van de hoofdpijn van de volgende dag.

Alcohol en Seks

Na het drinken van een paar glazen, neemt de seksuele lust zowel bij mannen als bij vrouwen toe. Dat komt omdat remmingen wegvallen. Maar langdurig alcoholgebruik vermindert bij mannen het verlangen naar seks omdat het moeilijker wordt om een erectie te krijgen.

 

Wat zijn de risico's?

In de groei : alcohol is voor jongeren in de groei extra schadelijk. In de regel geldt: hoe kleiner en lichter iemand is, des te hoger de alcoholconcentratie in het bloed. Bovendien is alcohol schadelijk voor de hersenen en andere organen, die in de puberteit nog volop in ontwikkeling zijn.

Alcohol en Verkeer
Na alcoholgebruik is er de neiging om recht vooruit te kijken, alsof iemand in een tunnel zit. Veel van wat links en rechts van iemand gebeurt wordt hierdoor niet of minder goed opgemerkt. Alcohol maakt iemand ook overmoedig en onvoorzichtig waardoor er sneller risico's worden genomen die gevaren met zich mee kunnen brengen. Na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval 2 x zo groot dan wanneer iemand nuchter is. Na 8 á 9 glazen is die kans maar liefst 17 x zo groot. Alcohol en verkeer gaan dan ook niet samen.

Lever
Door overmatig alcoholgebruik raken de leverfuncties verstoord. Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. De lever gaat dan zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Na langdurig alcoholgebruik kan er een leverontsteking (hepatitis) of een levercirrose ontstaan. Bij een levercirrose sterven steeds meer levercellen af en is het lichaam onvoldoende in staat schadelijke stoffen af te breken. Een levercirrose is niet te genezen en is op de lange termijn meestal dodelijk.

Maag en darmen
Overmatig alcoholgebruik kan het slijmvlies van de maag en darmen beschadigen. Vaak voorkomende klachten hierbij zijn overgeven en maagpijn. Het overgeven van bloed kan duiden op een beschadigd slijmvlies. Langdurig teveel drinken kan uiteindelijk leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.

Vruchtbaarheid
Overmatig gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Alcohol is ook schadelijk voor het ongeboren kind. Deze kinderen kunnen uiterlijke afwijkingen krijgen en een achterstand oplopen in de geestelijke ontwikkelingen.

Kanker
Het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt – vooral in combinatie met roken - de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben bovendien meer kans op kanker aan de lever en de dikke darm.

Hersenschade
Langdurig teveel drinken, in combinatie met een tekort aan vitamine B1, kan leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is de ziekte van Korsakov. Mensen met de ziekte van Korsakov lijden aan geheugenverlies. Ook kunnen ze geen nieuwe dingen meer leren. Ze weten niet goed meer welke dag het is en waar ze zijn. Ze hebben vaak last van angst, paniekaanvallen en depressies. De jongste Korsakov-patiënten zijn ongeveer 35 jaar oud.

 

Risicovolle combinaties

Risicovolle combinaties zijn eigenlijk alle combinaties van alcohol met drugs en met medicijnen. Alcohol is een verdovend middel en kan de werking van een drug of een medicijn veranderen. Zo kan een medicijn veel sterker of juist minder werken dan de bedoeling is.

Alcohol in combinatie met cocaïne of speed is extra gevaarlijk. Door cocaïne of speed te gebruiken voelt iemand zich fitter en wakker. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat iemand nuchter is. Hierdoor is de kans groot dat men meer gaat drinken dan dat het lichaam aankan.

Door alcohol te combineren met hasj en wiet kan iemand eerder misselijk of angstig worden. Een enkeling wordt ook agressief door de combinatie.

Bij de combinatie van alcohol en XTC is het gevaar op uitdroging aanwezig. XTC stimuleert het lichaam waardoor iemand veel vocht verliest, vooral als iemand de hele avond aan het dansen is. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Dat betekent ook dat het lichaam veel vocht verliest. Het gebruik van alcohol in combinatie met XTC is dus een dubbel risico.

Als iemand XTC gebruikt, is het verstandig om altijd genoeg water of sportdrank te drinken en geen alcohol.