We probeerden en stierven

 

We stierven aan longontstekingen in gemeubelde kamers waar zij ons na drie dagen vonden nadat iemand over de geur klaagde.

Wij stierven tegen bomen en niemand wist of het zelfmoord was en wij wisten het waarschijnlijk ook niet behalve in de betekenis dat het altijd zelfmoord was.

Wij stierven in ziekenhuizen met gezwollen levers en uitpuilende magen , en zij konden er niets aan doen.

Wij stierven in cellen, nooit wetend of wij  schuldig waren of niet.

Wij gingen naar priesters,  zij gaven ons beloften, zegde dat wij moesten bidden, zij zegde dat we konden gaan en niet meer mochten zondigen.

Wij probeerde en wij stierven.

Wij stierven aan overdosissen, wij stierven in bed (maar gewoonlijk niet het Grote Bed).

Wij stierven in dwangbuizen, zagen van alles, kruipend, schreeuwend en wenend.

En weet je wat het ergste was? Het ergste was dat niemand ons ooit geloofde hoe hard wij ook probeerden.

Wij gingen naar artsen en deze gaven ons pillen om te nemen zodat we ziek worden als we dronken. Het principe van  " zo gek gedronken dat het misschien wel eens zou kunnen werken“ veronderstelde  ik, of misschien schudden zij enkel hun hoofden en stuurden ons weg omdat ze ons niet konden helpen.

En als wij dan weggingen dan zegden die artsen " niet zoveel te drinken". Drink matig zoals wij.

En wij probeerden en wij stierven.

Wij verdronken in ons braaksel.

Wij stierven  Russisch roulette spelend en de mensen dachten enken dat wij verloren hadden, maar wij wisten het beter.

Wij stierven door van alles zoals, door ongevallen en ziektes, door de messen en vuurwapens van mensen die we nog wat schuldig waren, door de ruzies en slagen van onze drinkebroers.

Wij stierven in schande. En  weet u wat nog erger was? dat is dat wijzelf het niet konden geloven dat wij het geprobeerd hadden en toch stierven.

Wij  dachten dat wij het probeerden en wij stierven gelovend dat als wij het niet hadden geprobeerd  dat wij niet zouden weten wat het betekende om het te " proberen".

Wij stierven vallend van daken van hoge gebouwen, oorzaak de drank want bouwvakkers drinken, . Wij stierven met een jachtgeweer in onze mond, of door van een brug te springen  en iedereen wist dat het zelfmoord was.

Wij stierven onder een brug, met onze handen achter ons gebonden en een kogel in de kop, omdat wij deze keer de verkeerde mensen  teleurgesteld hadden.

 Wij stierven incontinent, en in schande,..... verlaten.

Vrouwen gedegradeerd, omdat vrouwen zo veel meer hadden om te leven.

Wij probeerden en wij stierven en niemand  weende.
 

En het ergste van al was dat voor elke één van ons die stierf, er nog eens honderd van ons waren, of nog eens duizend, die wensten dat zij konden sterven, die biddend  gingen slapen omdat zij niet meer zouden moeten ontwaken, omdat wat wij moesten verdragen ondraaglijk was en wij in onze harten wisten dat het nooit ging veranderen.

Op zekere dag in een ziekenhuiskamer in de Stad, heeft er één van ons,  wat de boeken een " geestelijke ervaring noemen " en hij zei tegen zichzelf " ik heb het " (nee, u hebt het niet, u hebt slechts een deel van het) " en ik  moet het delen ". (Nu hebt u het  BIJNA ) en hij bleef proberen om het weg te geven, maar wij konden het niet horen.

Wij probeerden en wij stierven.
Wij stierven met één laatste sigaret, het gezellige van die gloeiende peuk in het donker. 

Wij gingen uit  en het bed vatte vuur. Zij zegden dat wij verstikten vóór ons lichaam brandde, zij zegde dat wij nooit iets gevoeld hadden, dat het misschien wel de beste manier was dat we zo stierven, behalve dat we daardoor zo ook soms familie meenamen.

En de man is zo zeker dat hij het had, hij probeerde om ons met liefde nuchter te houden, maar dat werkt niet want liefde, bekommernis.... verwart de drankzuchtige maar hij probeerde en wij... wij stierven nog.

Tot op een dag dat ik in een Hotel hal kom en het is niet in Rome, of Parijs, of Amsterdam of zelfs Berlijn, of Zuid Frankrijk, het is in Genk, België 

Op een dag zegt de man dat ik een dronkaard moet vinden omdat ik hem nodig heb en hij mij (NU hebt u het). En nu gaan wij niet naar priesters en wij gaan niet naar artsen en mensen met diploma's.
 

Wij komen bij mensen die ook daar zijn geweest, wij komen naar mekaar.

En wij proberen. En wij moeten niet sterven.

Bedank  AA.