Je geestelijk ontwaken

 

Voor mij was naar de AA gaan de grootste stap die ik ooit in mijn leven genomen heb. Niet dat ik er spijt van heb, maar het afschilderen alsof het niets is…” een kleine stap “ zeggen ze dan.

Dagen met de gedachten lopen om hulp te vragen, dan die telefoon opnemen en bellen, verkeerd verbonden.

Door de zenuwen verkeerd nr. gedraaid.

Eerst er nog een paar drinken en dan wat kalmer opnieuw bellen voor een afspraak.

Bent u thuis nu? Ok. dan komen we onmiddellijk als je dat goed vind. En wat komen jullie doen?

Je uitleggen hoe AA werkt en hoe je moet stoppen met drinken.

En diezelfde avond zat ik op mijn eerste AA vergadering. Van een klein  stapje gesproken, als dat er geen was dan weet ik het niet. 

Met mijn zevenmijlslaarzen aan begon ik aan het programma en liep al vlug tegen de lamp.

Met kleine stapjes, zij mijn peter, gelijk een baby en je gaat de gevolgen wel zien en voelen.  Er komt tijdens het beleven van het AA programma een moment dat je het zult begrijpen…….

 Wanneer, in het midden van al je angst  en krankzinnigheid je spoor dreigt dood te lopen, schreeuwt een stem in je hoofd GENOEG -! Genoeg van vechten tegen de alcohol en schreeuwen, of toch nog al vechtend trachten aan te klampen. 

En net  als een kind dat kalmeert na een driftige huilbui, huiver je nog  een paar keer, pink je je tranen weg en begint je de wereld door nieuwe ogen te bekijken.  

Dat is niets anders dan je al zolang verwachte ontwaken... 

Je realiseert je dat het tijd is om op te houden met hopen en wachten om iets te veranderen of om geluk, geborgenheid en veiligheid te bekomen. Je komt vast te stellen dat het leven geen sprookje is en dat enige garantie voor een gelukkig nuchter leven bij jouw begint en dit door te aanvaarden dat je alcoholist bent.

Je stelt vast dat je niet perfect bent en dat niet iedereen van je zal houden, waarderen of goedkeuren, wie of wat je ook bent. .. en dat is goed. (Zij hebben recht op hun eigen mening.)

Je leert het belang van, van jezelf  te houden waardoor je een gevoel van nieuw gevonden vertrouwen krijgt. Je houdt op met klagen en andere mensen te beschuldigend van dingen die zij je hebben aangedaan, of niet voor je gedaan hebben.

Je zult leren dat het enige waar je op tellen kunt het “ onverwachte “ is.

Je leert dat de mensen niet altijd zeggen wat zij menen of menen wat zij zeggen en dat niet iedereen altijd voor je daar zal zijn en dat niet alles voor jouw kan zijn.

Zo leer je om voor jezelf op te komen en te zorgen waardoor je een gevoel van geborgenheid, veiligheid en van onafhankelijkheid bekomt. Je houdt op met beoordelen en je begint de mensen te aanvaarden zoals ze zijn met hun tekortkomingen en zwakheden  waardoor uit dat gevoel van vrede en tevredenheid ,vergiffenis volgt.

Je realiseert je dat de manier waarop je jezelf en de wereld rondom je bekijkt, het  resultaat is van alle gegevens die in je geest ingepompt zijn geweest.

Je begint al die troep te ziften en je weet hoe je, je zou moeten gedragen, hoe je zou moeten kijken, hoeveel je zou moeten wegen, wat je zou moeten dragen en waar je zou moeten winkelen, hoe en waar je zou moeten leven en wat je voor den broden zou moeten doen, wie je zou moeten trouwen en wat je van een huwelijk mag verwachten, het belang  om kinderen te hebben en op te voeden of wat je uw ouders verschuldigd bent.

Je leert je open te stellen voor nieuwe werelden met verschillende standpunten. Je begint je te herwaarderend en opnieuw te definiëren wie je bent en waarvoor je in werkelijk staat.   

Je leert het verschil tussen het willen en het eisen en je leer met je instincten om te gaan.

Je leert dat het echt door het geven is dat wij ontvangen en dat er macht en eer in het creëren en bijdragen zit en dat je ophoudt als "consument" manoeuvrerend door het leven te gaan zoekend naar je volgende moeilijke situatie.

Je leert dat de principes van AA zoals eerlijkheid en integriteit geen verouderde idealen zijn van vervlogen tijden , maar het de motor is die de vereniging  samenhoudt waardoor jij een nieuw leven kunt bouwen.

Je leert dat je niet alles weet en dat het jouw taak niet is om de wereld te redden en dat je geen varken kunt leren te zingen.

Je leert het belangrijk onderscheid te maken tussen schuld en verantwoordelijkheid om je grenzen te verleggen en om NEEN  te zeggen.

Je leert dat het enige kruis dat je moet dragen dat gene is dat jij kiest en dat martelaren aan den toog belanden

Dan leer je over liefde.

Romantische liefde en familieliefde. Hoe te houden van, hoeveel liefde te geven, wanneer ophouden te gevend en wanneer het tijd is om te vertrekken.

Je leert dat je niet mooier, intelligenter, liever of belangrijker zult zijn wegens de man/vrouw in uw arm of het kind dat je naam draagt.

Je leert om verhoudingen te bekijken zoals zij werkelijk zijn en niet zoals jij ze zou willen hebben. Je houdt op om mensen, situaties en de afloop ervan te controleren.

Je leert dat mensen groeien en veranderen, zoals het met liefde is; en je leert dat je niet het recht hebt liefde onder uw voorwaarden te eisen, enkel om jezelf gelukkig te maken.

Je leer  dat alleen zijn en eenzaamheid niet hetzelfde is.

Je kijkt in de spiegel en het feit dat je nooit een maatje 36 of 38 (voor de dames) en voor de heren weet ik veel…….. of de perfecte 10 zult zijn.

Je gaat er ook mee stoppen om je gevoelens zo goed mogelijk te verbergen en  je eigen noden en behoeftes terzijde te schuiven.

Je leert  dat het uiten van je gevoelens volkomen in orde is en dat het je recht is, om zaken te willen en om zaken te vragen die je wilt en dat het soms noodzakelijk is om te vragen.

Je komt tot het besef die je verdient om met liefde, vriendelijkheid, gevoeligheid en eerbied te worden behandeld.

Je leert dat je lichaam werkelijk jouw tempel is en je begint het te aanvaarden, te eerbiedigen en te behandelen met zelfrespect en eerbied. Je begint een evenwichtig dieet, drinkt meer water en neemt meer tijd om te sporten.

Je leert dat door vermoeidheid de werking van de geest vermindert en daardoor kan twijfel en vrees ontstaan.  

Je leert dat je in het leven meestal krijgt wat je gelooft te hebben verdient, en dat veel van het leven echt zelf vervullende voorspellingen zijn. Dat om het even wat, dat waard is om te bereiken, de moeite is om er voor te werken en dat wensen dat er iets zou gebeuren anders is dan werken dat het zou gebeuren .

Wat nog belangrijker is, dat je leert om succes te bereiken je een goede begeleiding, peter/meter,discipline en volharding nodig hebt. 

Je leert ook dat niemand het alleen kan doen en dat het goed is om hulp te vragen.  Het enige waar je angst voor moet hebben is de ANGST zelf.

Met ons AA programma leer je in en door je angst te stappen, omdat jij wilt dat wat er ook moge gebeuren jij het aan kunt. IK HEB GEEN ANGST MEER. 

Je leert om voor je leven te vechten en niet het te verspillen aan de alcohol die onder een wolk van dreigend noodlot wacht, dat het leven niet altijd eerlijk is, je niet altijd bekomt wat je denkt te verdienen en dat er soms onverwachte erge dingen gebeuren bij mensen waar je het niet verwachtte. 

Voor deze gelegenheden, leert je om dingen niet persoonlijk te nemen. Het is niet dat God jouw niet straft of er niet in slaagt om je gebeden te beantwoorden; het is enkel een  gebeuren in het leven .

Negatieve gevoelens zoals kwaad zijn, woede, afgunst en wrok moet je leren begrijpen of ze richten zich opnieuw tot je eigen leven en verstikken en vergiftigen alles dat u omringt en jij zult belanden van waar je komt, uit dat dal vol alcohol. ..

Je leert om toe te geven  wanneer je verkeerd bezig bent.

Je leert dankbaar te zijn en geniet van vele kleine eenvoudige dingen waar  miljoenen mensen op aarde slechts kunnen van dromen; een volle ijskast, schoon lopend water, een zacht warm bed, een lange hete douche……

Langzaam, begint je verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen en je doet jezelf de belofte om nooit jezelf te verraden en enkel nog toe te geven indien je hart dit  wenst.

Je maakt er een punt van om steeds te blijven glimlachen, vertrouwen te behouden en te blijven openstaan voor alle wonderbare mogelijkheden die zich aanbieden.

Tot slot met de moed in je hart en met je H.M neem je een beslissing, neem nu diep adem en begin je leven te tekenen zoals jij het zou willen en het zal je ook lukken want jij weet en wij weten dat jij het kunt, nuchter leven.

Elke en iedere alcoholist – nuchter of niet – leert ons enige waardevolle lessen over onszelf en over het herstel.

“ Schuldgevoelens “  zeggen mij dat ik geestelijk uit balans ben.

“ Wanneer je het einde bereikt hebt van al het licht dat je kent, en je moet in de onbekendheid van de donker stappen, vertrouw er dan op dat er twee dingen gaan gebeuren; ofwel heb je een solide bodem, of men zal je leren hoe je moet vliegen. 

Vertrouwen  is niet de afwezigheid van angst maar de moed om erdoorheen te gaan.

Wanneer je aan het eind van de koord komt  maakt er dan een knoop in en hou je goed vast tot hulp komt  want je leven is het waard  

Wij zijn geen menselijke wezens die leren hoe men spiritueel kan worden, wij zijn spirituele wezens die leren  hoe men mens kan worden.

Dit beste vriendinnen en vrienden noemen ze dan “ Een kleine stap met grote gevolgen.

En eigenlijk is het niets anders dan “ een kleine stap met grote gevolgen “ .

Ik hoop dat je het me ooit nog eens komt vertellen.  

Houdt het simpel maar vooral nuchter,

                     Jos